Deze site gebruikt cookies om de site handiger te maken en te leren hoe bezoekers de site gebruiken. Dit laatste gebeurt met geanonimiseerde data. Door op de knop 'Ja ik ga akkoord' te klikken of door verder te surfen op deze website ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies.

Ja, ik ga akkoord

Achtergrond-
artikelen

Lees hier achtergrondartikelen over kuikens van weidevogel die ten prooi vallen aan katten.

Leeuwarder Courant zaterdag 18 april

Er spoken overdag en vooral ’s nachts volop huis- en boerderijkatten door weilanden. Wat die dieren daar precies uitvreten kan niemand met zekerheid zeggen, maar hun aangeboren jachtinstinct lijkt slecht samen te gaan met de aanwezigheid van weidevogelkuikens. Lees hier meer in de Leeuwarder Courant.

Leeuwarder Courant

Poezen horen ’s nachts niet buiten te zijn tijdens het kuikenseizoen. Daar wil een verbond onder aanvoering van de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) kattenbezitters van doordringen. Lees hier meer in de Leeuwarder Courant.

Dagblad van het Noorden

Kattenbezitters opgelet. Altijd gedacht dat Poekie de hele nacht tevreden opgerold voor de kachel ligt? Vergeet het maar. Huis- en boerderijkatten die vrij in en uit kunnen lopen, zijn vaak de hele nacht op pad. Lees hier meer in Dagblad van het Noorden.

De Nieuwe Oogst

Boeren in Groningen hebben twintig katten voorzien van een gps-tracker om meer inzicht te krijgen in de predatie van weidevogels. Lees hier meer in de Nieuwe Oogst.

NPO Radio 1

Staatsbosbeheer en de vogelbescherming maken zich zorgen over de slachtingen die de kat aanricht. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten. Lees hier meer op de website van NPO Radio 1.

Quest

Katten kennen we als schattige dieren die zich spinnend en kopjes gevend langs je benen vlijen. Maar eenmaal buiten kunnen ze veranderen in meedogenloze jagers. Hoeveel schade richten ze eigenlijk aan? Lees hier meer op de website van NPO Radio 1.

Oproep van bekende Fries

“It giet net bêst mei de greidefûgels. Hâld dêrom fan april oant en mei juny nachts de kat binnen.” Dat zegt Emiel Stoffers, zanger van De Hûnekop en presentator van de Omrop Fryslân-serie ‘Buorkje foar begjinners’.
Bekijk ook hoe we de campagnefilm hebben gemaakt met Emiel en de getrainde poes.
En luister naar het liedje Poes in de mand...